Historik om Fastighetsföreningen Köpmannen


Fastighetsföreningen Köpmannen u.p.a. bildades 1945 av köpmannaföreningar och enskilda köpmän i Västerbottens södra länsdel. Syftet med bildandet var att dels skapa ett kontor för Västerbottens Södra Köpmannaförbund och dels även uppnå stabil ekonomisk grund för verksamheten. Vid denna tid var det mer regel än undantag att köpmannaförbunden byggde/ägde egna fastigheter. På 50- och 60-talen byggde man i många städer även köpmannaägda varuhus. I Umeå kom man dock inte så långt, men länge var det meningen att den fastighet, som nu inrymmer bl.a. ICA Gourmet och P-huset Parketten, och som uppfördes i början av 70-talet, skulle byggas av Köpmannen. Utvecklingen hade då nått dithän att köpmannavaruhus inte längre var lika attraktiva.   

 

Grundarna

Man måste hålla de köpmän, som grundade Köpmannen på 40-talet, räkning för det arbete de nedlade för att finansiera bygget, samt även den osjälviskhet man visade genom de stadgar som antogs. Således beslöts från början att andelarnas värde aldrig skulle överstiga det nominella värdet. På detta sätt undveks framtida tvister och risk för personlig vinning för enskilda andelsinnehavare.

 

Fastigheter

Den första egna fastigheten stod färdig 1958 och förutom kontor åt förbundet inrymdes bl.a. även ett hotell med restaurang, Esplanad. Fastigheten, som alltjämt ligger kvar vid korsningen Storgatan och V:a Esplanaden såldes till Umeå kommun 1981. Därefter följde några år utan fastighetsinnehav men 1983 köptes fastigheten Brogård 7. Fastigheten uppfördes av Eric Modig, en av stadens köpmän och tillika stor fastighetsägare, som sålde nyckelfärdigt till Köpmannen. Året därpå, 1984, köptes även fastigheten Leoparden 1 på Kungsgatan 37, samt en fritidsfastighet i Hemavan. Den sistnämnda avyttrades år 2000 medan Brogård 7 och Leoparden 1 ombildades till bostadsrättsföreningar 2008 resp. 2009.

 

Varför avyttra fastigheterna?

En fastighetsförening utan fastigheter, man kan fråga sig, varför. Orsaken är enkel. När regionförbundet Svensk Handel Övre Norrland (SHÖN) 2003 integrerades med Svensk Handel så upphörde den egentliga orsaken till varför Köpmannen en gång bildades. Dessutom hade styrelsen kommit till insikt om att vi nog inte var så professionella fastighetsägare heller. När idén att ombilda dem till bostadsrättsföreningar, och att detta dessutom var möjligt utan skattekonsekvenser, insåg styrelsen att man i stället kunde lösgöra ett större kapital vars avkastning på ett enklare sätt skulle kunna komma handeln och dess utveckling till del.

 

Stiftelsen Svensk Handel Köpmannaförbundet 

Stiftelsen bildades egentligen i samma anda som en gång Köpmannen, nämligen för att trygga de f.d. läns- och regionförbundens tillgångar så att de gynnar handeln och dess utveckling. Flertalet av förbunden stod med fyllda balansräkningar när man integrerades med Svensk Handel 2003. Efterhand har man insett att bästa sättet att förvalta dessa medel är via en stiftelse. Härigenom uppstår skattebefrielse under förutsättning att avkastningen används till, enligt stiftelsens stadgar, godkända ändamål. Man får dessutom en professionell och billig administration. Varje förbunds insättningar och den avkastning de genererar skall gå tillbaka till den region där tillgångarna skapats. Köpmannens avsättning är nu uppe i 21 mkr och man har ersatt SHÖN (nu nedlagt) som stiftare i Stiftelsen. Köpmannens ordförande Håkan Gustafsson sitter också med i Stiftelsens styrelse. Stiftelsen har kapitalet placerat i ett flertal fonder som förvaltas av olika fondförvaltare.   

 

Sammanfattning

Köpmannens uppgift som fastighetsägare har slutförts på ett sätt som grundarna rimligen skulle uppskattat. Den förmögenhet som uppstått, genom värdestegringar på fastigheterna, och därmed avkastningen av den, fortsätter att skapa mervärde för handeln och dess utveckling i regionen för lång tid framåt. Styrelsen har därmed ett stort ansvar att för kommande generationer förvalta detta arv.   

 


Interiör från KJ Sjöbergs lanthandel i Hummelholm. Västerbottens sista lanthandel med betjäning.

Interiör från KJ Sjöbergs lanthandel i Hummelholm. Västerbottens sista lanthandel med betjäning.

Dela den här sidan